SohbetVadisi.Com Paylaşım Platformu

Babcia miała rację, a ja miała trochę szczęścia

Başlatan eabrownme, Eyl 02, 2026, 03:04 ös

« önceki - sonraki »

eabrownme

Moja babcia zawsze mawiała, że jak człowiek czegoś szuka, to na pewno znajdzie. Zwykle chodziło o okulary albo o pilota od telewizora, ale w tamtą środę okazało się, że sprawdza się to też w niespodziewanych sytuacjach. Siedziałam w domu po zmianie w szpitalu, zmęczona tak, że myślałam tylko o tym, żeby nie zasnąć przed dwudziestą. Za oknem lało, kawa wystygła, a serial, który zaczęłam oglądać, okazał się tak nudny, że wolałam już sprzątać szafę. No więc sprzątałam.

I wtedy znalazłam w starym notesie karteczkę od koleżanki. Jeszcze sprzed moich przeprowadzka na drugi koniec miasta. Był na niej zapisany nick użytkownika i hasło do jakiegoś konta, którego kompletnie nie pamiętałam. Magda, bo to była jej karteczka, strasznie lubiła notować wszystko. I kiedyś dawno temu, żeby mnie rozbawić, założyła mi konto w kasynie internetowym. Mówiła, że to świetna zabawa, a ja wtedy tylko się śmiałam. Bo niby po co mi hazard, jak mam w życiu dość wrażeń.

Kartkę włożyłam do kosza, ale po pięciu minutach wyjęłam ją z powrotem. Tutaj trzeba dodać, że jestem osobą, która analizuje wszystko trzy razy. Zrobiłam więc herbatę, usiadłam z laptopem na kanapie i pomyślałam: sprawdzę, co tam słychać. Tylko z ciekawości. Przecież nic nie stracę, bo na koncie najwyżej będą jakieś wirtualne żetony sprzed kilku lat. Zalegalizowana dorosła rozrywka, a ja grywałam w pokera z chłopakami z uczelni, więc nie był to dla mnie całkowicie obcy świat. Tylko że od tamtej pory minęło sporo czasu, a ja, świeżo po rozwodzie, miałam w głowie kompletnie inne rzeczy.

Logowanie na szczęście poszło sprawnie. Okazało się, że na koncie wciąż wisi jakaś groszowa suma, ale co ważniejsze, system od razu zaproponował mi coś, czego nie trzeba było opłacać własnymi pieniędzmi. W regulaminie jasno stało, że to vavada bonus za rejestrację założonego lata temu konta, tylko że ja nigdy wcześniej nie skorzystałam. W tamtej chwili uznałam, że to taki miły gest od internetów. Coś jak list od dalekiego znajomego, który pamięta o twoich urodzinach.

Wiecie, jak to jest, kiedy po ciężkim dniu dostajecie od kogoś drobne. Nawet nie chodzi o pieniądze, tylko o tę iskierkę, że ktoś pomyślał. Właśnie tak się poczułam. Postanowiłam, że przez pół godziny będę klikać jak głupia, a potem wrócę do sprzątania. Ustawiłam sobie budzik w telefonie. To mój sposób na to, żeby nie zgubić poczucia czasu. Nastawiłam zupełnie jak minutnik do jajek.

Na początku traciłam te wirtualne środki w dość przewidywalny sposób. Miałam swoją ulubioną grę o owocach, bo przypominała mi automaty z budki na molo w czasach, gdy wakacje na działce były szczytem marzeń. Pamiętam, że babcia dawała mi wtedy dwa złote na lody, a ja potrafiłam stać i patrzeć, jak starsi ludzie kręcą bębnami. To było fascynujące bardziej niż karuzela. I teraz, klikając myszką, poczułam tę samą przyjemną głupotę i oczekiwanie.

Po dziesięciu minutach byłam na minusie i to mnie wcale nie zdziwiło. Gdyby ktoś mnie spytał, pewnie wzruszyłabym ramionami i powiedziała, że to był miły wieczór. Ale jakoś nie potrafiłam przestać. Przełączyłam się na inny automat, z jakimiś klejnotami, i wtedy nagle zaczęło się dziać. Najpierw drobne wygrane, potem trochę większe, a pod koniec bufor, który mnie totalnie zaskoczył. Patrzyłam na cyferki i nie mogłam uwierzyć, że przelicznik pokazuje równowartość czegoś, czego normalnie nie wyrzuciłabym na głupoty.

Czujecie to? Mieszanka niedowierzania i takiej dziecinnej radości, że chce się podskoczyć. Nawet jeśli to była suma, która dla kogoś innego jest niczym, dla mnie oznaczała spokojną myśl, że mogę zafundować sobie weekendowe spa. Okej, nie powiem, żebym w tamtym momencie myślała racjonalnie. W głowie huczało mi, że może powinnam zagrać jeszcze chwilę, żeby pomnożyć wygraną. Taki cichy głos, który szepcze: jeszcze tylko jedna runda.

Ale wtedy włączył się mój stary dobry rozum, wypracowany przez lata pracy z ludźmi. Zadałam sobie pytanie, czy potrzebuję kolejnej dawki emocji, czy potrzebuję przerwy. Kliknęłam w przycisk wypłaty, wyłączyłam laptopa i poszłam do kuchni. Wypiłam drugą, już zimną herbatę i usiadłam na parapecie, patrząc na deszcz.

I tu będzie sedno, o którym chciałam napisać. Bo łatwo powiedzieć, że wygrana to czysta matematyka i los, że wszystko kiedyś wraca. Ale ja wyniosłam z tamtego wieczoru coś bardziej osobistego. Zrozumiałam, że z tym całym kasynem jest jak z życiem po rozwodzie. Przez pierwsze tygodnie wydaje ci się, że wszystko stracone, że nic dobrego już nie nadejdzie. A potem nagle dostajesz całkiem niespodziewany prezent - od losu, od ludzi, od przypadku. I to nie jest tak, że możesz na to liczyć. To po prostu bywa.

Tydzień później umówiłam się z Magdą na kawę. Opowiedziałam jej całą historię o karteczce i o tym, że w końcu wykorzystałam ten stary kod. Śmiałyśmy się jak nastolatki. Przyznała, że ona sama gra tylko czasami, głównie wykorzystując okazje, że nigdy nie wpłaca więcej, niż może stracić. Powtarzała to jak mantrę. Wtedy właśnie uświadomiłam sobie, że to najlepsza zasada. Nie chodzi o to, żeby z igły zrobić widły albo żeby liczyć na cud. Chodzi o to, żeby traktować to jak czystą rozrywkę. Myślę, że ten wieczór był dla mnie taki terapeutyczny. Bo przestałam się bać, że popełniam błąd. Nie zrobiłam niczego złego. Zagrałam, pośmiałam się, wygrałam umiarkowaną kwotę i wyszłam z tego cało. I to jest chyba najważniejsze, żeby potrafić wyjść cało z własnych pokus.

Dziś już wiem, że gdybym wtedy, w tę deszczową środę, nie zajrzała do notesu, pewnie nigdy nie odkryłabym, że wcale nie jestem aż tak strachliwa, jak mi się wydawało. Ten drobny epizod nauczył mnie, że z każdą przeszłością można się rozliczyć na wesoło i że czasem warto dać sobie szansę na coś, co na pierwszy rzut oka wydaje się głupie. Babcia miałaby ubaw, gdyby wiedziała, że szukanie pilota skończyło się znalezieniem karteczki, która uruchomiła całą lawinę wspomnień. A ja wciąż mam w telefonie tego notatnika z datą tamtej wypłaty. Tak na szczęście. I wierzcie mi, nie potrzebuję do tego więcej.

Russelllep

Вертикальные сады превращают стены в живые полотна.

https://vsedoma.top